Sign my
GuestBook

SHM 26

Bovenbouw - Solderen van de ketel

Na het maken van de ketel liet ik 'm een tijdje met rust. Ik deed er mijn voordeel mee dat de ketel makkelijk te plaatsen was om resultaten te bekijken, maar ook net zo makkelijk weer te verwijderen was zodat hij niet in de weg zat bij activiteiten als boren en detailleren. Toen ik eenmaal het stadium bereikt had dat zulke activiteiten er niet meer waren ging ik nadenken over een manier om de ketel  definitief  op zijn plek te krijgen.

Nou ja, na zoveel solderen is het toch niet moeilijk meer om de ketel op zijn plaats te krijgen, dus waarom deze pagina zult u zich misschien afvragen? Maak een foto van de gesoldeerde ketel en schiet op. U heeft volkomen gelijk, als het zo simpel zou zijn zou ik dat ook gedaan hebben. Maar het is niet zo simpel.

De ketel is van massief messing. Die neemt veel warmte op Tegen de tijd dat je soldeer vloeit, is je zorgvuldig gebouwde locomotief in losse delen uit elkaar gevallen door de overmaat warmte.

De truc is om de ketel op voorhand te verwarmen, de warme ketel op zijn plek te zetten en dan snel een soldeernaad te leggen met een soldeerbout.

Plaats de ketel eerst op zijn (laatste rust)plaats. Teken die plaats af zodat je de ketel later makkelijk snel kunt uitlijnen als de ketel heet is gemaakt.

Zet de ketel op het voorkant en verwarm het geleidelijk en gelijkmatig met de gasbrander (link).

De truc is nu een temperatuur te bereiken tussen de 140 C, waarbij de soldeer zal vloeien, en 188 C, waarbij de appendages op de ketel los zullen komen.

Met dat doel plaatste ik een stukje 140 C soldeer op de achterzijde van de ketel. Smelt die, dan is de ketel heet genoeg. Verwarm de achterzijde van de ketel niet direct met de gasvlam want dan smelt de soldeer onmiddellijk en geeft het een vals alarm af.

DeĀ  bovenbouw werd met vier spelden op ijn plaats gehouden.

De hete ketel werd geplaatst en de markering uitgelijnd. Een rand 140 C soldeer werd met een 60 Watt soldeerpunt uitgevloeid. Pas op dat je alleen de ketel raakt en niet de voorwand van het machinistenhuis.

Werk snel maar rustig en vastberaden.

 

De methode om de ketel op te warmen met een gasvlam en dan “na te solderen” met een 60 Watt bout werkt prima. MAAR, het is en riskante methode. Want wat als het allemaal niet zo gaat als je wilde en de ketel afkoelt voor je hem weer kunt verwijderen. Ik weet geen andere methode dan een groot deel van de bovenbouw weer uitelkaar halen en opnieuw beginnen.
Het overtuigende bewijs: de ketel zit goed op zijn plaats binnen redelijke speelruimte. Op de foto lijkt de ketel ietsje naar links te hellen, maar is dat is nauwelijks zichtbaar vanuit enige ander hoek dan recht van voren
Om dit deel van de bouw af te ronden werd de rookkast aan de steun gesoldeeerd.